2014. március 1., szombat

Első poszt



- Csinálhatnánk együtt értelmes és jó dolgokat
- Fájni fog?
- Csak először…nem, igazából később is.
- Akkor minek
- Mert ez az élet. Csak gyere, figyelj, csináld és élvezni fogod!


- Mi az az együttműködés fejlesztés? Elég elméleti kifejezésnek tűnik.

- Jobb híján ezt írom le vele: a kommunikáció, a csapatmunka és a szervezetfejlesztés legkisebb, egységként kezelhető eleme. Mert két ember együttműködésében megvan minden kicsiben ami jellemezheti az egész csapatban és szervezetet nagyban.

- Ez nekem nagyon elméleti. Mit jelent a gyakorlatban egy a kicsiben-nagyban párhuzam?

- A csapatmunka alapvető kihívása, hogy a csapattagok sokkal különbözőbbek, mint azt akármelyikük is gondolná az elején. Ezért a csapat akkor működik hatékonyan, ha a először a különbözőségeket feldolgozza, majd ezt követően az egységes csapat választ testhezálló eszközöket és így kezd bele a munkába.

- Miért, most nem ez a gyakorlat?

- Sokféle gyakorlat van, és az elterjedtebb nézetek arra alapoznak, hogy te mint egyén változz meg. Sőt változz egyfajta ideális csapattaggá, vagy vezetővé, vagy amire éppen szükség van. És akkor leszel majd sikeres és megfelelő, ügyes és szép, ha passzolsz a piachoz, a csapatodhoz, a felettesedhez, az ügyfeleldhez, az általános iparági elvárásokhoz, stb...

- És szerinted nem kell az egyénnek változni?

- Hogyne kéne! Az amit személyes, tudásbeli, érzelmi növekedésnek nevezhetünk az egy nagyon fontos folyamat. És igen, változni is kell a kapcsolataink folyamán. Csakhogy ez igaz az ügyfélre, a főnökre, a többi csapattagra is. És igaz rám akkor is, ha én vagyok a megrendelő, vagy vagy a főnök. A változás azonban a személyes növekedés része. Több lesz az egyén és nem más.

- Az együttműködés pedig lehet más ugye?

Igen. Sőt, minél érettebb a személy, annál inkább ki tudja bontakoztatni a maga oldaláról az együttműködést. Annál többféleképpen tud "máshogy" hozzáállni a többiekhez. Tud változtatni a hozzáállásán, a nézőpontján a kommunikációján és az eszköztárán anélkül - és ez nagyon fontos - hogy ő maga egy picit is sérülne (az akarata ellenére változna).

- Szóval ezért hiszed, hogy az együttműködés a fontos?

Aha. Ez együttműködésen való munka kulcs fontosságú. Úgy hiszem kevés ilyen horderejű téma van ma Magyarországon. Sőt hiszem, hogy nincs még egy akkora kiaknázatlan erőforrás, mint az együttműködés képessége.

- Ok, kulcsfontosságú, de azért nem csodafegyver. Ugye nem gondolod, hogy ez mindent megold.

Nem. Az hogy valamennyi ember együttműködik, attól még nem lesz minden egy csapásra jobb. De sok dolog javul.

- Például?

Mélyül a megértés, tartósabb lesz a bizalom. Hatékonyabb és eredményesebb lesz a csapat, gördülékenyebb a projekt, vagy a munkafolyamat. Kevesebb lesz a félreértésen alapuló konfliktus.

- Jó, de legyünk gyakorlatiasak, mi kell ehhez?

Az együttműködéshez? Legfőképpen szándék. Persze kell még két valamennyire érett, valamennyi önismerettel és emberismerettel rendelkező ember és persze legalább egy közös cél, vagy probléma.

- Ok, ok, de a fejlesztéséhez.

A fejlesztéshez? Egy kis elmélet és sok gyakorlat, pár eszköz ismerete és következetes alkalmazása.

- És ez a blog most erről fog szólni?

- Igen. Mondtam, hogy kicsit fájni fog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése