2014. szeptember 29., hétfő

Mi az a holacracy? – De röviden ám!

Sok olyan kérdést, kérést kaptam, hogy ugyan mondjam el, mi az a holacracy. De röviden ám! És ne legyek bonyolult!

Hát eddig jutottam. Az alábbi négy bekezdés azért négy, mert bár a tömörség volt az igény, ha az alábbi leírásból bármi is kimarad, akkor már nem pontos a meghatározás. Fontosnak tartom ugyanis a megértés szempontjából, hogy mi a holacracy önmagában szubjektíven és objektíven, valamint tágabb kontextusában szubjektíven és objektíven.
A holacracy egy átfogó gyakorlat, amelynek része a munka szervezése, irányítása és a szervezet működtetése. Fő jellemzője a döntéshozás elosztása a szervezetben, amihez rendszerszinten hatalmazza fel a munkatársakat, akik így lépésről-lépésre önmenedzselő partnerekké válnak.

A Holacracy felszabadítólag hat a szervezetben dolgozó egyénekre, miközben az elválasztja a munkahelyi szerepeiket a személyüktől. 

Tágabban tekintve a holacracy egy teljes cégre kiterjesztett agilis módszertan, amelynek az alapvető szabályait egy jogi nyelven megfogalmazott alkotmány rögzíti.

Együtt alkalmazva a holacracy szabályait, a szervezet küldetését motiváló, közvetlen élményként tapasztalhatjuk meg. Egyértelművé válik a szervezetnek azt a rendeltetése, amit a piacon, a tágabb közösségben és a mi életünkben egyaránt betölt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése